Kunt u het verschil uitleggen wanneer er bij bijziendheid plusglazen nodig zijn. Overal hoor en lees je dat plusglazen voor verziendheid zijn en minglazen voor bijziendheid. Is het mogelijk dat je voor verziendheid én bijziendheid plusglazen nodig hebt? Dus dat beide plussterktes dan bij elkaar worden opgeteld?
Antwoord van Merkx Brillen
Goedendag,
Plus of min glazen geven niet aan of het voor de verte of dichtbij is. De termen bijziendheid en verziendheid worden soms foutief of verkeerd gebruikt.
Verziendheidheid betekent dat het beeld wat in het oog komt achter het netvlies komt en dat kunnen we corrigeren met plus-glazen. Bijziendheid betekent dat het beeld voor het netvlies komt en dit corrigeren we met min-glazen.
Voor dichtbij (bv lezen) hebben we meer "plus" nodig, omdat het beeld naar achteren schuift als we gaan lezen. Het menselijk oog is in staat dit te corrigereren, echter na de 40e levensjaar niet meer (of in mindere mate). Dan moeten we dit corrigeren met een plus sterkte over de verte sterkte.
Als voorbeeld, iemand van 50 jaar is bijziend en heeft een bril van S-4.00 voor de verte. Als hij wil lezen, moet er nog over de S-4.00 ongeveer S+2.00 komen, dat betekent dat hij een leesbril heeft van S-2.00 (let op min).
Iemand van 50 met verziendheid, heeft bv een bril van S+4.00, als hij wil lezen, moet er S+2.00 over, dus komt zijn leesbril op S+6.00. Dit lijkt hoog, maar de leestoeslag is gelijk aan het vorige voorbeeld.
Ik hoop dat ik het kort heb kunnen uitleggen wat het verschil is. Als er nog vragen zijn, kunt u altijd nog contact opnemen. U kunt mijn gegevens vinden op www.merkxbrillen.nl
Met vriendelijke groet,
Laurens-Jan Merkx
Merkx Brillen
Culemborg/Vianen