Nieuwe vakmensen keihard nodig

In Nederland dreigt een tekort aan vakmensen. Tot 2020 zijn 250.000 vakbekwame mensen nodig om te voorzien in de vraag van de bedrijven. Die vraag ontstaat niet alleen door pensionering van bestaande vaklieden, maar ook door uitbreiding van de ondernemingen.

Dat staat in een rapport dat het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) donderdag presenteerde bij de start van de Week van het Ambacht. In deze week kunnen jongeren en werkzoekenden kennismaken met een groot aantal beroepen, zoals kapper, dakdekker, bloemist, opticien, stukadoor of zilversmid.

Wie een vak beheerst staat nooit met lege handen op de arbeidsmarkt, aldus het HBA. Na de financiële crisis, in 2008, steeg de werkloosheid, maar de afname van het aantal werkzame mensen in de 'ambachtseconomie' bleef beperkt tot 1 procent.

Onvoldoende jongeren

Uit onderzoek in opdracht van het HBA blijkt dat onvoldoende leerlingen kiezen voor specialistisch vakonderwijs om zo opgeleid te worden tot bijvoorbeeld schoenhersteller, parketteur, natuursteenwerker of uurwerktechnicus.

Onvoldoende jongeren kiezen voor ambachtelijke opleidingen door het negatieve imago, aldus het HBA. Daardoor komt niet alleen het ambacht, maar ook de opleiding tot vakman of vakvrouw in de verdrukking.

Bron: Z24

Op May 27, 2011